Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je konkurs za raspodelu sredstava podsticaja za unapredjenje kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini.
Konkursom su obuhvaćeni mnogi sektori proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća i povrća, kao i unapredjenje proizvodnje i prerade jagodastih vrsta voća, unapredjenje rasadničke proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru, mogućnost unapredjenja ekonomičnosti na farmama za proizvodnju koza i ovaca.
Uz sve ovo, što svakako ima veliko opravdanje, nisu jasne dve stvari.
Prvo: šta u ovom konkursu traži stavka: “Unapredjenje SPORTA u ruralnom području“ , kad konkurs raspisuje Ministarstvo zaduženo za razvoj poljoprivrede i
Drugo: zašto u ovom konkursu nema trenutno najkonkurentnije poljoprivredne oblasti – pčelarstva , koje se po porastu broja košnica sasvim sigurno može svrstati u vrlo ekspanzivnu (veliki razvoj) poljoprivrednu granu.
Pčelarstva nema u IPARD-u, spada u oblast ruralnog razvoja i pored relativno povećanih ulaganja Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, još uvek ulaganja nisu dovoljna.
Mogućnosti za izvoz meda su velike , a značaj pčela kao prirodnih oprašivača je skoro nemerljiv.
Kao komentar – pitanje: Šta to treba da se desi, da kreatori konkursa, koji imaju za cilj razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja, ne zaborave pčelare i pčelarstvo ?!