Poziv za drugu po redu Medjunarodnu senzornu ocenu kvaliteta meda izazvao je veliko interesovanje , kako pčelara tako i institucija i medija.
Ova ocena je značajno pojačana kada je stručnost u pitanju, jer je Naučni institut za prehrambene tehnologije iz Novog Sada prihvatio poziv da bude , uz Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, suorganizator.
Očekuje se da će se posle završetka ocenjivanja kvaliteta meda izraditi jedna stručno-naučna studija, na bazi rezultata kako hemijske tako i senzorne analize dostavljenih uzoraka meda.
Ove godine očekuje se oko 100 uzoraka meda skupljenih na nešto široj teritoriji nego što pokriva Zapadni Balkan.
Ovu manifestaciju su podržale obe Privredne komore (PK Srbije i PK Vojvodine), ali što je još važnije – konstatovano je da postoje ogromne mogućnosti za saradnju, a sve u cilju pčelarstva ne samo kao poljoprivredne nego i privredne grane. Tu se pre svega misli na pčelarski turizam, a u okviru njega ocenjeno je da bi api terapija doprinela povećanju turističke ponude Vojvodine i Srbije u celini.
Učešće srpskih pčelara sa Kosova i Metohije biće prilika da se razmotre sve mogućnosti, kako bi se pčelarstvo na Kosovu i Metohiji što više razvilo, a time i ekonomski položaj ljudi na Kosovu i Metohiji poboljšao.
U organizaciji Društva pčelara “Rusanda“ iz Melenaca i Inovativnog klastera “Panonska pčela“ otpremljeno je u Veliku Hoču preko 100 košnica sa pčelama. Sada se pruža prilika da se trajno i sistematski pčelarstvo na Kosovu i Metohiji razvije, čime bi se obezbedili značajni prihodi ljudima na KiM. Inovativni klaster “Panonska pčela“ je pre nekoliko godina ponudio tadašnjoj Vladi Republike Srbije jedno od mogućih rešenja da ekonomski položaj , pre svega srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, razvojem pčelarstva značajno i trajno poboljša. Na žalost, prema dobijenom odgovoru ( dokumenta postoje u arhivi Klastera) iz Ministarstva poljoprivrede, kojem je prosledjen naš predlog, u budžetu nema opredeljenih novčanih sredstava za tu namenu.
Da je predlog logičan i da daje garantovane rezultate, pokazuje program madjarske Vlade , namenjen poljoprivrednicima u Vojvodini madjarskog porekla.Ideja koju smo mi predložili, a tiče se pčelarstva, skoro je u potpunosti identična programu koju sprovodi madjarska Vlada preko jedne fondacije. Svi pčelari koji apliciraju za sredstva iz tog programa, nabavljaju košnice i pčele, a ugovorno su obavezni da sledeće godine predaju otkupnoj stanici u Kanjiži (u koju je uloženo 5 mil. EUR) 10kg meda po košnici, za čiju su nabavku dobili sredstva. Cena tog meda je tržišna , tako da se postižu minimum dva pozitivna efekta:
– prvo – sredstva garantovano utrošena na nabavku košnica i pčela, jer ne bi bilo meda da nema košnica
-drugo – pčelarima je obezbedjen plasman meda po tržišnim cenama, što svakako doprinosi ekonomskom jačanju tih pčelara, ali i razvoju pčelarstva u celini.

Nastojaćemo da na Sajmu poljoprivrede, industrije i Vašar zanata koji se održava u Bačkoj Topoli, obavimo razgovore sa pčelarima iz Madjarske ali i pčelarima sa severa Bačke, kako bi što više njih poslalo uzorke na senzornu ocenu kvaliteta meda.
Radio Televizija Vojvodina se prihvatila medijskog pokroviteljstva i od 10. septembra počinje snimanje materijala vezanog za Drugu Medjunarodnu senzornu ocenu kvaliteta meda, a koji će se konstantno prikazivati kroz emisije sve do završetka ove manifestacije. Razgovaraće se i o mogućnosti da pčelari i pčelarstvo, ne samo kao informacija, već kroz programe ( Pčelarstvo kroz istoriju, Pčelarstvo u Vojvodini u doba Austrugarske itd.) bude češće na programu ove značajne medijske kuće.