U septembru i oktobru očekuje Inovativni klaster “Panonska pčela“ izuzetno veliki broj učešća na privrednim sajmovima i susreti sa velikim brojem pčelara i pčelarskih udruženja, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.
Uz aktivnosti oko prijema uzoraka meda za 2. Medjunarodnu senzornu ocenu kvaliteta meda, Klaster je potvrdio svoje učešće i učešće svojih članova na:
20-23.09.2018.: 17. Medjunarodnom poljoprivrednom sajmu „INTERAGRO 2018“ , koji traje od 20. do 23. septembra u Bjeljini. Klaster će biti na štandu Privredne komore Vojvodine. Dogovoreni su sastanci sa Udruženjem pčelara Bjeljina, Medopromom iz Dervente, kao i sa predsednikom Udruženja pčelara Republike Srpske, g. Radivojem Maksimovićem.

22.septembra 2018. predstavnici Inovativnog klastera “Panonska pčela” posetiće Sajam pčelarstva Jugoistočnog Balkana , koji se održava u Vranju. Dogovoreni su sastanci sa pčelarima Makedonije, Bugarske, Albanije i srpskim pčelarima sa Kosova i Metohije.

27. i 28.09.2018. : Klaster i njegove članice , Udruženje pčelara iz Novog Bečeja i Melenaca, kao i Pčelarska zadruga “Zlatna košnica” iz Lazareva, uzeće učešće na Regionalnom sajmu privrede, koji se održava u Novoj Pazovi.

28. septembra 2018. predstavnici Klastera uzeće učešće na 12. Forumu o organskoj proizvodnji, koji se održava u Selenči. Tom prilikom dogovoren je sastanak sa predstavnicima Poljoprivrednog univerziteta u Nitri (Slovačka), koji imaju veoma dragocene rezultate u ispitivanju polena koji pčele skupe i unesu u košnicu. Postoji mogućnost da se na 2. Medjunarodnoj senzornoj oceni kvaliteta meda pojave i uzorci meda skupljeni u Slovačkoj.

29. septembra 2018. Predstavnici Klastera odazvaće se pozivu Društva pčelara Novi Bečej I posetiće drugu po redu pčelarsku manifestaciju “Medeni sokak”. Klaster i Društvo pčelara iz Novog Bečeja imaju izuzetnu saradnju ,a Klaster će i ovog puta pomoći Društvo sa jednim predavanjem prof.dr Ivana Pihlera. Klaster je poklonio Društvu jedan računar, tako da uz svoje prostorije , koje su dobili od Opštine , sada imaju sve uslove da svoj rad još više unaprede.
Čini nam se da Društvo pčelara iz Novog Bečeja može biti dobar primer kako malo udruženje , uz preduzimljivog predsednika ( g. Ivica Stojšin) može kvalitetno da radi na prepoznatljivu korist svojih članova.

30. septembra 2018. – Predstavnici Klastera , na poziv pčelara iz Sečnja,, uzeće učešće na Sajmu poljoprivrede u Jaši Tomić. Prošlogodišnje gostoprimstvo pčelara na tom sajmu u najmanju ruku obavezuje Klaster da na svaki način podrži i manifestaciju i pčelare. Obaveza, ali tu je i nepodeljeno zadovoljstvo susresti se sa pčelarima Sečnja i okoline, iskrenih prijatelja Inovativnog klastera “Panonska pčela”.

Od 04. do 07. oktobra Inovativni klaster “Panonska pčela” nastupiće na Sajmu turizma u Novom Sadu. Nastup će podržati Privredna komora Vojvodine, a u toku Sajma biće organizovano nekoliko aktivnosti : “Pčelarski sokak“ i „Novi Sad zuji“. Na štandu Klastera tradicionalno biće pčelari iz Lazareva i Melenaca, Novog Bečeja i drugi. Nastup, ne samo na Sajmu već uopšte svi nastupi Klastera biće propraćeni i promocijom Pčelarske zadruge iz Lazareva.


Novobečejski „Medeni sokak“ sve duži …

Društvo pčelara iz Novog Bečeja, iako po stažu “mlado“ udruženje , i ove godine 29.09.2018. organizovalo je manifestaciju “Medeni sokak“.
Uz prigodni program dece iz OŠ “Miloje Čiplić“ u centru Novog Bečeja, otvorena je manifestacija, koja je već sada prepoznata kao tradicionalna i koju poseti veliki broj gradjana Novog Bečeja ali i gostiju.
Na desetak tezgi, uz lep dan, bilo je meda i proizvoda napravljenih vrednim rukama, uglavnom pčelarskim, za svačiji ukus. Moglo bi se reći, bez preterivanja, da je u subotu, 29.septembra, Novi Bečej “zujao“. Vredni predsednik Društva pčelara iz Novog Bečeka, Ivica Stojšin, upriličio je u opštinskoj Sali konferenciju – okrugli sto- na kojem je poverenik SPOS-a za Banat, Zlatko Tomić iz Jarkovca, upoznao prisutne o aktivnostima SPOS-a i odgovarao na pitanja prisutnih pčelara.
Od sale do prostorija udruženja , ponovo smo obišli tezge izlagača i divili se crtežima koje su deca Novog Bečeja izradili na temu pčele i pčelarstvo. Možda bi bilo dobro da organizator “Medenog sokaka“ te crteže prikaže kroz izložbe ( ne samo u Novom Bečeju) i time doprinese promociji pčelarstva i konzumaciji meda i pčelinjih proizvoda. Pre svega kod mladih , kojih bi trebalo da bude mnogo više i kao konzumenata meda ali i kao pčelara. Nedostaju mladi u pčelarstvu.
Domaćin i organizator Medenog sokaka u svojim prostorijama je upriličio ručak za svoje članove i goste. Na stolu je bilo toliko lepih djakonija , da vredne ruke pčelara ( a biće i njihovih supruga) zaslužuju sve pohvale.
Uz jelo, pričalo se i razmenjivalo iskustvo i saveti vezani za pčelarstvo. Rastali smo se uz prigodan poklon dobijen od domaćina, gde je nepodeljeno oduševljenje dobila posebno dizajnirana keramička posuda za med. Taj suvenir, koji je osmislila Turistička organizacija Novog Bečeja, zaslužuje sve pohvale.
Rastali smo se od domaćina, pune duše i srca, sa željom da i Opština Novi Bečej, kao i većina opština u Vojvodini, iduće godine pronadje malo sredstava u budžetu, koja bi bila podeljena ovim vrednim ljudima – pčelarima.