Na svečanosti„Kvalitetom do tržišta“ održanoj 16.10.2018. godine , dodeljena su priznanja i sertifikati učesnicima 2. Međunarodne senzorne ocene kvaliteta meda u organizaciji Inovativnog klastera „Panonska pčela“ i Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad, a uz podršku Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore Srbije (PKS), u PKV.
Priznanje „Živa Đuričin“ za sveukupni doprinos razvoju pčelarstva, ove godine, poneo je pčelar Vladimir Huljadi, koji već 60 godina pčelari. Titulu apsolutnog šampiona poneo je Aleksandar Stevanović, a priznanje za kolekciju meda Zlatomir Tomić. Po grupama, za najbolji kvalitet livadskog meda – Irena Garevska, bagremovog meda – Veljko Vasić, šumskog meda – Igor Lazarević, lipovog – Milan Popov i suncokretovog – Vanja Govedarica.

Predsednik UO Inovativnog klastera „Panonska pčela“ Hadži Zoran Jovanović rekao je da je iznenađen velikim brojem učesnika ove godine. Uzorke meda u rekordnom broju (92) dostavili su učesnici iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije,Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i iz Srbije.
– Ove godine je vanredno dobar kvalitet meda bagrema, možda je iznenađujuće to što lipov med nije tako vrhunski, a svi ostali su na onom nivou na kojem su bili prošle godine – rekao je Jovanović zahvalivši se na podršci Pokrajinskoj vladi, Gradu Novom Sadu, PKV i PKS, kao i medijima.
Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak istakla je da je povod okupljanja od izuzetnog značaja za unapređenje poljoprivrede u AP Vojvodini.
– Udruživanje poljoprivrednika u našoj pokrajini, ali i u državi, deo je tradicije. To potvrđuje i postojanje i rad klastera ‘Panonska pčela’, koji podstiče inovativnost i konkurentnost proizvodnje, kao i usklađivanje standarda proizvodnje meda sa standardima Evropske unije – iyjavila je Drobnjak i dodala da je PKV uvek spremna da podrži manifestacije koje za cilj imaju unapređenje određenih privrednih delatnosti, povezivanja poslovnih subjekata na domaćem i međunarodnom planu, a posebno kada se radi o pčelarstvu, delatnosti koja pored meda kao gotovog proizvoda, ima najdirektniji uticaj na poljoprivrednu proizvodnju, na povećanje prinosa i kvaliteta voća.
Samo dobra povezanost svih subjekata u poljoprivredi, dobra saradnja i komunikacija pčelara sa proizvođačima koji koriste pesticide mogu biti garantuspeha, mogu sačuvati medonosnu pčelu i druge korisne insekte – istakla je Drobnjak.
Pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milorad Malić izjavio je da su pčelari u AP Vojvodini i Srbiji organizovani i da je budžet gotovo četiri puta uvećan.
– Sa zadovoljstvom mogu reći da sa 20 miliona dinara pomažemo pčelare Vojvodine kako u 2017. tako i 2018. godini. Tu smo osetili jedan značajan napredak i podržavamo sve ove manifestacije koje doprinose kako poboljšanju kvaliteta meda – rekao je Malić.
Grad Novi Sad i ove godine podržao je manifestaciju, a član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević smatra da ovogodišnjih učesnika i uzoraka potvrđuje važnost održavanja ovakvih događaja.
– Kvalitet meda jeste nešto što mislim da treba da bude naša konkurentna prednost i ona karta na koju mi treba da igramo. Grad Novi Sad podržava sve događaje koji se tiču pčelarstva i meda – rekao je Radojević i dodao da Grad Novi Sad od 2015. godine, snosi kompletne troškove sertifikacije, odnosno zaštite geografskog porekla, a to će se, kako kaže, nastaviti i u narednom periodu.
Klaster je Pokrajinskoj vladi, Gradu Novom Sadu, PKV i PKS uručio zahvalnice za pruženu podršku, a uručio je i dar ŠOSO „Milan Petrović“.
Po broju zemalja učesnica i broju uzoraka meda, ova Senzorna ocena kvaliteta meda spada u najveće u regionu. Današnju manifestaciju, uveličao je i Miodrag Blizanac, vokalni solista koji je otpevao himnu Republike Srbije i predstavio inkluzivni mešoviti hor „ISON“, čiji je osnivač i dirigent.