Program “ Pčelarski sokak”

Ove godine u okviru Sajma turizma na Novosadskom sajmu, biće organizovan treći program pod nazivom “ Pčelarski sokak”. U okviru ovog programa već dve godine se uspešno promovišu proizvodi koji pčelari skupljaju iz košnica: med, polen, matični mleč, kao i proizvodi napravljeni od pčelinjih proizvoda.
Učešće na “ Pčelarskom sokaku” uzima minimum 20 pčelara, a održavaju se i razne konferencije u cilju promocije pčelarstva kao dokazano najisplativije poljoprivredne grane.
Ove, 2018. godine, biće upriličena dva stručna skupa pod nazivom:
1. “ Novi Sad zuji”, a tiče se tzv. urbanog pčelarstva. Naime, veliki gradovi poput Berlina, Pariza , Lila vec desetak godina imaju na svojim značajnim objektima ( zgrade opera, državne palate, katedrale itd.) postavljene košnice sa pčelama. Postavljanje košnica sa pčelama u gradovima je u ekspanziji i ta pojava izuzetno promoviše te gradove. Novi Sad ima sve uslove za urbano pčelarstvo, ali treba pristupiti sistematski i uz podršku grada Novog Sada i Pokrajinske vlade, mogle bi se već za Dan pčelarstva (20.maj) 2019. godine košnice sa pčelama naći na zgradi Vlade Vojvodine,Pošte, hotela Sheraton i nekoliko visokih stambenih zgrada u stambenim blokovima. Programom rukovodi dr. Pihler Ivan, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta.

2. Drugi skup koji će se održati na Sajmu nosi naziv “ Ko i zašto truje pčele” , što je treća medjunarodna konferencija. Na njoj ce biti tema “ Urbano pčelarstvo” , a prezentovaće se i projekat “ Novi Sad zuji”. U Evropi je sve izraženiji trend da se košnice sa pčelama postave u gradovima na poznatim objektima (katedrale, pozorišta, rezidencije itd.). U Parizu već 10 godina nalazi se oko 300 košnica, a taj trend proširen je i na mnoge druge gradove u Francuskoj (Lil, Monpelje itd.). U Berlinu je pokrenut projekat “ Berlin zuji” i “ Nemacka zuji” i već se više stotina košnica nalazi na mnogim zgradama u Berlinu.

Iskustva sa ovim urbanim pčelarstvom su više nego dobra i izuzetno deluju na afirmaciju pčelarstva i očuvanje pčela.
Novi Sad, prema prvim analizama, ispunjava sve uslove ( ima pogodne zgrade – zgrada Banovine, hotel Sheraton, zgrada Pošte itd., a ima i dosta zelenila i drveća) da se postave košnice na nekim zgradama i time Novi Sad dobije još jedno jedinstveno obeležje koje će ga izuzetno predstaviti Evropi i svetu. Projektom rukovodi prof.dr. Ivan Pihler u saradnji sa Institutom u Dool-u u Republici Českoj, koji su selektirali matice koje daju “mirne” pčele.
Projekat je multidisciplinaran i očekuje se,da uz podršku grada Novog Sada i Vlade AP Vojvodine, prve košnice sa pčelama budu postavljene u Novom Sadu za Dan pčelarstva 20. maja 2019. godine.
U okviru celog programa biće štampan odgovarajući promo materjial sa rezultatima obe stručne konferencije.